Menu
Cart

Gyakran ismételt kérdések

Létezik-e hallgatói kedvezmény az akadémián? Hogyan kell érvényesíteni a kedvezményt?

Praktizálhatok-e a Feövenyessy Akadémián kapott papírral? Mit jelent az, hogy "szakmai továbbképzés"? Mi a különbség szakképzés és szakmai továbbképzés közt?

Milyen papírt kapok a képzés elvégzéséért? Mi a különbség a részvételi igazolás, a tanúsítvány és az oklevél/diploma között?

Az Akadémia képzései nemzetközileg elfogadottak-e? Egyáltalán, létezik olyasmi, hogy nemzetközileg elfogadott képzés?

Mit jelent az, hogy "minősített szakmai továbbképzés"? A Feövenyessy Akadémia képzései minősítettek-e?

Elvégezhetem-e a képzéseiteket, ha nem vagyok egészségügyi dolgozó?

Ha befizettem az árát, mikor válik elérhetővé a tananyag/igazolják vissza a megrendelésemet/küldik el a webáruházból rendelt termékeket?

 


Létezik-e hallgatói kedvezmény az akadémián? Hogyan kell kérni és/vagy érvényesíteni a kedvezményt?

 • Igen, létezik.
  • 10%-os hallgatói kedvezmény: Minden hallgató, aki elvégzett nálunk valamilyen képzést (akár tantermi, akár blended learning, akár e-learning formában), jogosult a mindenkori 10%-os termékkedvezményre. Ez azt jelenti, hogy akár webáruházunkban, akár akadémiánkon személyesen vásárolsz, minden termék (kivéve a szakkönyvek) árából automatikusan 10% kedvezményt kapsz. Webáruházi rendelés esetén a megjegyzés rovatba légy kedves beírni, hogy "hallgató"! Először kapsz egy automatikus visszaigazolást, ebben még az eredeti ár szerepel. Ezt követően (24 órán belül) munkatársaink ellenőrzik az adatokat, majd a kedvezménnyel csökkentett összeggel igazolják vissza a megrendelést. Amennyiben előre fizetést kértél, mindenképp várd meg ezt a második visszaigazolást, és csak a kedvezménnyel csökkentett összeget utald át bankszámlánkra! Ha utánvétes rendelést adtál le, nem kell aggódnod, természetesen a kedvezménnyel csökkentett összeget kell majd a futárnak fizetned.
  • VIP kedvezmény: 3 képzés (akár tantermi, akár blended learning, akár e-learning) elvégzését követően automatikusan VIP taggá válsz. VIP tagjaink ettől kezdve minden terméket 15%-os, és minden képzést 10%-os kedvezménnyel vásárolhatnak meg. A VIP tagságot nem kell jelezned, akár terméket, akár képzést vásárolsz, kollégáink tudni fogják, hogy VIP tag vagy


Praktizálhatok-e a Feövenyessy Akadémián kapott papírral? Mit jelent az, hogy "szakmai továbbképzés"? Mi a különbség szakképzés és szakmai továbbképzés közt?

 • Igen, Akadémiánkon minden szakmai továbbképzés elvégzése feljogosít arra, hogy az adott kezelést/terápiát hivatalosan is végezd, amennyiben rendelkezésedre áll a szükséges alapvégzettségek valamelyike. Ahhoz, hogy ezt pontosan megértsd, első körben tisztázzuk, mi a különbség szakképzés és szakmai TOVÁBBképzés közt!
  • Szakképzés/szakmai képzés: E képzések célja, hogy a résztvevő államilag elfogadott szakmai végzettséget (orvos, ügyvéd, gyógymasszőr, gyógytornász, kozmetikus, edző stb.) szerezzen. Szakképzés Magyarországon a különféle szakiskolákban és az egyetemeken/főiskolákon folyik és jellemzően 2-5 év közötti időtartamú. Ha elvégeztél egy szakképzést és sikeres vizsgát tettél, diplomát/tanúsítványt (a kettő közti különbséget lásd a következő pontban) kapsz. Ekkor és csak ekkor mondhatod el azt, hogy önálló szakmát (szakmai végzettséget) szereztél, amellyel hivatalosan is praktizálhatsz.
  • Szakmai TOVÁBBképzés: Ha már valamilyen államilag elfogadott szakmai végzettséggel rendelkező szakember vagy és szeretnél továbbtanulni, nos, akkor jönnek képbe a szakmai továbbképző intézmények, ide tartozik a Feövenyessy Akadémia is. A szakmai továbbképzés tehát NEM ad új szakmát, hanem új ismereteket, szaktudást „pakolhatsz rá” a már meglévő alaptudásodra (pl. egy gyógymasszőr megtanulhat triggerpontot kezelni vagy tape-et ragasztani). A triggerpont kezelés, hegkezelés, flossing vagy tape ragasztás stb. tehát NEM önálló szakma, így nincs is külön TEÁOR száma sem.
 • Praktizálhatok-e a Feövenyessy Akadémián megszerzett papír birtokában? A fentiek alapján talán már egyértelmű, hogy egy szakmai továbbképzésen (tape, triggerpont, floss, FDM és még sorolhatnánk) szerzett papír birtokában nem kezdhetsz el praktizálni, ha nincs mellette olyan államilag elfogadott szakmai végzettséged, amely feljogosít arra, hogy a szakmai továbbképzésen megszerzett tudást a praxisodban felhasználd. Ha viszont megvan a szükséges alapvégzettséged, az akadémiánkon megszerzett részvételi igazolás birtokában jogszerűen végezheted az adott kezelést/terápiát.


Milyen papírt kapok a képzés elvégzéséért? Mi a különbség a részvételi igazolás, a tanúsítvány és az oklevél/diploma között?

 • A, Tanúsítvány, oklevél/diploma: a magyar jogszabályok szerint tanúsítványt kizárólag a szakmajegyzékben (korábban OKJ) szereplő képzések, diplomát vagy oklevelet pedig kizárólag egyetemi képzés elvégzését követően szerezhet a hallgató. A tanúsítvány és az oklevél tehát jogszerűen csakis államilag elfogadott szakképzés, szakmai képzés elvégzésének igazolására szolgálhat, szakmai TOVÁBBképzések nem adhatnak ilyen papírt..
 • B, Részvételi igazolás: A szakmai TOVÁBBképzések szervezői kizárólag részvételi igazolást adhatnak, sem a tanúsítvány, sem az oklevél megnevezés nem jogszerű. Miután mi (Feövenyessy Akadémia) szigorúan betartjuk a jogszabályokat, a képzéseinket elvégző hallgatók minden esetben részvételi igazolást kapnak kézhez. Persze sokak számára vonzóbban tűnik az „oklevél” vagy a „diploma” megnevezés és ezt néhány intézmény ki is használja. Nem árt, ha tudod, hogy teljesen mindegy, milyen megnevezést és titulust írnak a papírodra, Magyarországon jogszerűen kizárólag egyetemi végzettség igazolásaképp adható ki oklevél vagy a diploma.


Az Akadémia képzései nemzetközileg elfogadottak-e? Egyáltalán, létezik olyasmi, hogy nemzetközileg elfogadott szakmai továbbképzés?

 • Olyan, hogy „nemzetközileg elfogadott képzés” nem létezik. Még az egyetemi végzettségről szóló papírt (diplomát) sem fogadja el minden ország. Nem ritka, hogy külföldön különbözeti vizsgát kell tenni, sőt, az is gyakori, hogy újra el kell végezni az adott képzést, legyen szó akár OKJ-s, akár egyetemi végzettségről. De még ha az adott ország el is fogadja a másik országban szerzett oklevelet, maga az elfogadás sem automatikusan történik. A külföldi oklevelek elismertetése/honosítása bonyolult és időigényes eljárás (Magyarországon pl. az Oktatási Hivatal Magyar Ekvivalencia és Információs Központjánál kell kérvényezni és tengernyi papírmunkával jár). Mindez tehát azt jelenti, hogy még egy államilag elismert diplomát vagy OKJ-s végzettséget SEM fogadnak el „nemzetközileg”, pláne nem egy sima szakmai továbbképzéséről szóló papírt. Ha tehát azt hallod egy szakmai továbbképzésről, hogy "nemzetközileg elfogadott", érdemes tudnod, hogy ez a  kijelentés valójában megalapozatlan, sőt, igencsak megtévesztő. A valóságban a szakmai továbbképzések külföldi elfogadtatásával kapcsolatban az a gyakorlat, hogyha az alapképzettségedet (masszőr, gyógytornász, orvos stb.) elfogadták vagy honosították, akkor ezzel párhuzamosan a szakmai továbbképzéseidet is automatikusan elfogadják, ezeket tehát nem szükséges (és nem is lehetséges) honosíttatni. Amennyiben kéred, akadémiánkon kiállítunk Számodra angol és/vagy német nyelvű oklevelet a képzés elvégzéséről.


Mit jelent az, hogy "minősített szakmai továbbképzés"? A Feövenyessy Akadémia képzései minősítettek-e?

 • Akadémiánkon a képzések 95 százaléka minősített. Csak az a néhány képzések nem akkreditált, amelyek nem egészségügyi, hanem sport besorolást kaptak. Az, hogy az adott képzés minősített-e vagy sem, a képzésleírásban megtalálod, ahogy azt is, hogy hány továbbképzési pontot ("kreditpontot") ad. De vajon mit is jelent az, hogy egy képzés minősített? A felnőttképzési törvény alapján gyakorlatilag ma már bárki indíthat szakmai továbbképzést szinte bármilyen témakörben bármiféle engedély nélkül, csupán bejelentési kötelezettsége van. Ez a legfőbb oka annak, hogy nagymértékben felhígult a szakmai továbbképzések piaca. Ugyanakkor ha egy intézmény valóban profi egészségügyi szakmai továbbképzést kíván indítani, lehetősége van arra, hogy a képzést minősíttesse (azaz „akkreditáltassa”) az egészségügyi felügyeleti szervvel, az ENKK-val (legújabb neve: Országos Kórházi Főigazgatóság). A minősítés azonban hosszú és igen macerás procedúra. Nem véletlen, hogy nem túl széles a minősített képzések palettája. A minősített képzésen való részvétel azonban számos szempontból előnyös a hallgató számára: 1, ún. szakmai továbbképzési pontot (magyarul „kreditpontot”) ad a minősítésben meghatározott eü. szakmacsoportok számára (az eü. szakdolgozóknak 5 évente 150 kreditpontot kell összegyűjteniük ahhoz, hogy tovább praktizálhassanak). 2, A minősítés komoly minőségi garanciát jelent. Ezeket a képzéseket ugyanis folyamatosan (és igen szigorúan) ellenőrzik tartalmilag, formailag és szakmailag is, míg a nem minősített képzések – ahogy már említettük – nem esnek semmiféle szabályozás vagy ellenőrzés hatálya alá. Ha tehát oklevelet/diplomát ígérnek/adnak egy néhány napos szakmai továbbképzésen, bizonyos lehetsz abban, hogy a képzés nem minősített. A valóban komoly, minőségi, akkreditált szakmai továbbképzések szervezői ugyanis nem engedhetik meg maguknak, hogy a jogszabályoknak nem megfelelő papírt állítsanak ki. Függetlenül tehát attól, hogy a résztvevő gyűjti-e a kreditpontot vagy sem, ha egy szakmai továbbképzésen részt kíván venni és biztosra szeretne menni, érdemes minősített képzést választania.


Elvégezhetem-e a képzéseiteket, ha nem vagyok egészségügyi dolgozó?

 • A legtöbb képzésünk nyitott, bárki jelentkezhet, rengeteg sportszakember végez nálunk tanfolyamot. Sőt, gyakran laikusok (hobbi sportolók, sportoló gyermekek szülei stb.) is részt vesznek a képzéseken. Arra azonban mindenképp szeretnénk felhívni a figyelmed, hogy – amint azt az első pontban (Praktizálhatok-e a Feövenyessy Akadémián kapott papírral?) részletesen leírtuk a szakmai továbbképzés elvégzése önmagában még nem jogosít fel arra, hogy praktizálni kezdj, ehhez ugyanis szükség van olyan államilag elfogadott szakmai végzettségre, amely feljogosít arra, hogy embereket kezelhess. Ha laikusként végzel el egy képzést, a megszerzett tudást kizárólag a saját magad, esetleg családod egészségi állapotának megőrzésére vagy fejlesztésére használhatod.


Ha befizettem az árát, mikor válik elérhetővé a tananyag/igazolják vissza a megrendelésemet/küldik el a webáruházból rendelt termékeket?

 • Az utalásokat jellemzően a beérkezésüktől számítva 24 órán belül feldolgozzuk és visszaigazoljuk a képzésen való részvételt, aktiváljuk a megvásárolt tananyagot, vagy feladjuk a megrendelt termékeket. Ugyanakkor az adminisztrációért felelős kollégáknak is szükségük van némi pihenésre, így hétvégén nem dolgoznak. A péntek délután, illetve hétvégén érkező befizetéseket tehát csak a következő munkanapon, hétfőn tudjuk feldolgozni és visszaigazolni.

 

Bejelentkezés vagy Regisztráció

 

 

Weboldalunk az oldal működése és a felhasználói élmény javítása érdekében sütiket használ (cookie), ahogy minden korszerű weboldal. Itt engedélyezheti vagy letilthatja a sütik használatát. Kérjük, vegye figyelembe, hogy a sütik tiltásával bizonyos funkciók nem vagy nem megfelelően fognak működni!