Menu
Cart

Sportrehabilitációs tréner

Megtelt
2024. augusztus 29. - 2024. november 29., Budapest
Feövenyessy Medical Fitness Akadémia, 1097 Budapest, Nádasdy utca 15/b
300gym, 1223 Budapest, Terv u. 1.
Megtelt
2024. november 7. - 2025. február 21., Budapest
Feövenyessy Medical Fitness Akadémia, 1097 Budapest, Nádasdy utca 15/b
300gym, 1223 Budapest, Terv u. 1.
Jelentkezés
2025.január 9. - 2025. április 11., Budapest
Feövenyessy Medical Fitness Akadémia, 1097 Budapest, Nádasdy utca 15/b
300gym, 1223 Budapest, Terv u. 1.
Értesítés beállítása a következő képzési dátumokról ehhez a képzéshez.


Kinek és miről is szól a sportrehabilitációs tréner képzés?

A "sportrehabilitáció" szóösszetételben a "sport" szó azt jelzi, hogy sporttevékenységeken keresztül rehabilitáljuk az egyént, legyen szó akár hétköznapi emberről, akár hobbi- vagy adott esetben élsportolóról. A sportrehabilitácós tréner tehát korántsem csak sportolóval foglalkozik, éppúgy dolgozhat az utca emberével, mint a hobbi- vagy adott esetben élsportolóval. Ennek megfelelően a képzésen nem célunk sportágspecifikusan foglalkozni a prevencióval és a rehabilitációval. Nem is lehetne, hisz több százféle sportág létezik. Protokollok helyett azokat az alapelveket és stratégiákat tanítjuk meg, amelyek mentén felépíthető egy profi rehabilitációs folyamat, függetlenül attól, hogy átlagemberről vagy sportolóról van szó.

S, hogy pontosan mi a sportrehabilitációs tréner feladata? A mozgásszervi betegségek és a különféle hétköznapi vagy sportsérülések rehabilitációja a bizonyítékokon alapuló medicina (EBM) eredményeire, illetve a tapasztalaton alapuló bizonyítékokra (best practices) épülő igen összetett folyamat, amely magába foglalja a komplex mozgásszervi (és/vagy sport) állapotfelmérést, a hétköznapi és a sport ártalmak és sérülések megelőzését, ezek ellátását, valamint a hatékony prevenciós és rehabilitációs program megtervezését és levezetését. A sportrehabilitációs tréner szerepe az, hogy szükség szerint együttműködve a kezelőorvossal vagy gyógytornásszal a prevenció és rehabilitáció folyamatát megtervezze, végigkísérje és irányítsa, azaz visszavezesse a a hétköznapi embert a mindennapi életbe és/vagy a sportolót az edzésfolyamatba. Hatalmas feladat és óriási felelősség, amelyhez széles körű és mély, naprakész ismeretekre van szükség az anatómia, az élettan, a biomechanika, az edzéstan, a kórélettan, a prevenció, a rehabilitáció, sőt, érintőlegesen a pszichológia területén is.

Célunk az, hogy olyan szakembereket képezzünk, akik átfogó és mély tudással rendelkeznek és képesek arra, hogy hatékony programot dolgozzanak ki a mozgásszervi betegségek és a sportsérülések megelőzésére és szakszerű, holisztikus szemléletű rehabilitációjára. A holisztikus szemléletmód pedig azt jelenti, hogy túllépünk a klasszikus rehabilitációs szemléleten, rehabilitáció helyett a rekondicionálás kerül fókuszba, azaz nem csupán annyi a dolgunk, hogy a konkrét szöveti sérülést rehabilitáljuk, hanem az is, hogy menedzseljük mindazon tényezőket, amelyek a probléma kialakulásához vezettek. A képzést tehát három fő modulra osztottuk, amelyek megfelelnek a rehabilitáció három fő fázisának:

 1. A konkrét szöveti sérülés rehabilitációja
 2. A testtartás és a mozgásminták rendezése (SZTM I.)
 3. A kondicionális képességek általános és specifikus fejlesztése (SZTM II.)

Előre szólunk, nem fogod szeretni a képzést akkor, ha

 • sportág, vagy betegségspecifikus protokollokra vágysz, mi ugyanis nem hiszünk a protokollokban (nem halat adunk, hanem hálót, hogy kifoghasd)
 • csak a gyakorlat érdekel, a mögöttes elméletet (ok-okozati háló) unalmasnak tartod
 • kétségek nélkül elfogadod mindazt, amit anno megtanultál, és nem hiszel abban, hogy az 5-10 évvel ezelőtti tudás/információ ma már nem feltétlenül állja meg a helyét 

De imádni fogod akkor, ha

 • szeretnél képessé válni arra, hogy Te Magad fogd ki a halat
 • szeretnéd mélységében is megérteni az emberi test működését, a mögöttes okokat, háttérmechanizmusokat 
 • nyitott vagy és nem riaszt a változás gondolata

Mire számíthatsz a képzésen?

 • 168 óra (20+1 nap), amelyből 80 óra színtiszta gyakorlat
 • 5 oktató – a magas szakmai színvonal biztosítása érdekében a prevenció és rehabilitáció különféle részterületeit mindig az adott témakörben leginkább jártas szakember mutatja be
 • jegyzet, amely a képzés teljes elméleti és gyakorlati anyagát tartalmazza képekkel, gyakorlatokkal és nemzetközi kutatási eredményekkel gazdagon illusztrálva

Mit kapsz a képzés elvégzésével?

 • Sportrehabilitációs tréner képzésünk rengeteg egyéb más tudás mellett magába foglalja a következő képzéseink tananyagát is:
  • Komplex mozgásszervi állapotfelmérés
  • Anatómia és kórélettan
  • Fasciaelmélet
  • Szenzomotoros Gerinctréning (SZTM I.),
  • Funkcionális tréning (SZTM II.),
  • Modern Mobilizációs Technikák és Protokollok
  • Funkcionális Fasciatréning
  • Kinesiology-taping/sporttaping alapképzés
  • Flossing
  • SMR
 • némi extra motiváció: csupán ezen képzések összértéke 738.000 Ft lenne, ha egyenként végezné el a hallgató:)

A képzés tartalma röviden

Az első hétvégén tisztázzuk a mozgásszervi betegségek kialakulásának mechanizmusát, a sportsérülések patológiáját, a a funkcionális mobilitás fogalmát és összetevőit, majd végül a mobilitás megteremtésének neuromuszkuláris és fasciális alapjait. Megismerkedünk a rekondicionálással, azaz a teljesítményen alapuló rehabilitációs modellel, végül a sportrehabilitáció/rekondicionálás általános menetével és jellemzőivel.

A második hétvége a komplex mozgásszervi állapotfelmérésről, a mobilizációs protokollról és a szenzomotoros testtartásjavításról és mozgásfejlesztésről szól.

A harmadik és negyedik hétvégén a motoros képességek általános és célzott fejlesztésével foglalkozunk. Az első három nap megnézzük, hogyan adaptálódik az emberi test a különféle terhelésekhez, hogyan kell megtervezni a hatékony, személyre szabott tréningprogramot és milyen funkcionális teszteket végzünk el ahhoz, hogy a tréningtervet összeállíthassuk. A második három nap színtiszta gyakorlat, megismerkedünk az eszköz nélküli és saját testsúlyos gyakorlatokkal, illetve azokkal az eszközökkel (súlyzó, rúd, gumikötél, kettlebell, medicinlabda, nagylabda, edzőheveder, agility létra stb.), amelyeket a rehabilitációban használunk.

Végül az ötödik és a hatodik hétvégén az egyes testtájakra – nyaki gerinc, háti és ágyéki gerinc, vállöv, könyök, csukló, medence és csípő, térd, boka és láb – koncentrálunk. Végtagról-végtagra, ízületről-ízületre haladva megismerkedünk az adott terület anatómiájával, a leggyakoribb betegségekkel/sérülésekkel, a különféle speciális állapotfelmérő tesztekkel, vizsgálatokkal, végül a célzott rehabilitációs tréning felépítésének mikéntjével.

Oktatók: Feövenyessy Krisztina, Varga Alexandra, Borsos Balázs, Kálmán Melinda, Németh Olga, illetve Dr. Osváth Péter (a Testnevelési Egyetem Egészségtudományi és Sportorvosi Tanszékének docense)

Részvételi díj a teljes képzésre (nem modulonként): 560.000 Ft (mindössze 28 000 Ft/nap), amely tartalmazza a képzés mind a három moduljának teljes elméleti és gyakorlati anyagát tartalmazó jegyzet, illetve a magyar nyelvű oklevél árát is. A vizsga díja 50 ezer forint. A képzés során semmilyen egyéb költség nem merül fel. A részvételi díj 4 részletben is fizethető.

A részvételi díj négy részletben is fizethető az alábbi ütemezés szerint: jelentkezéskor előlegként 140 ezer Ft, 2025. január elsejéig 140 ezer forint, február elsejéig 140 ezer forint, március elsejéig 140 ezer forint, a vizsga díját a vizsga napjáig kell megfizetni.

Ha elvégezted iskolánkban a Gerinctréner (Szenzomotoros Gerinctréning) vagy a Funkcionális tréner (preventív szemlélettel) c. képzéseket, kérjük, jelentkezéskor jelezd ezt az oktatásszervező kollégának e-mailben vagy telefonon, ez esetben ugyanis a képzés árából kedvezményt kapsz!

Kérjük továbbá, hogy jelentkezéskor szíveskedj figyelembe venni, hogy az oktatók (Olgi és Krisztina) jóvoltából bizonyos képzéseinken - köztük a Sportrehabilitációs tréner képzésen is - relatíve nagy eséllyel találkozhatsz egy-egy illemtudó, rendkívül barátságos, ámde kissé nyomulós terápiás ebbel. Bízunk abban, hogy ez nem tántorít el a részvételtől!smile


A szakmai továbbképzés menete
: lásd az oldal aljára görgetve
Létszám: max. 25 fő

Helyszínek:

 • Feövenyessy Medical Fitness Akadémia, 1097 Budapest, Nádasdy u. 15/B.
 • 300GYM, 1223 Budapest, Terv u. 1.

Időpontok:

1. hétvége: 2025. január 9-12. csütörtök-vasárnap (4 nap) 9:30 -18:00
2. hétvége: 2025. január 16-19. csütörtök-vasárnap (4 nap) 9:30 -18:00
3. hétvége: 2025. január 31. - február 1-2. péntek-vasárnap (3 nap) 9:30 -18:00
4. hétvége: 2025. február 14-16. péntek-vasárnap (3 nap) 9:00 -18:00
5. hétvége: 2025. február 28. - március 1-2. péntek-vasárnap (3 nap) 9:00-18:00
6. hétvége: 2025. március 14-16. péntek-szombat-vasárnap (3 nap) 9:30-18:00
Vizsga: 2025. április 11. péntek 9:30-18:00

A jelentkezés feltétele az alábbi szakmai végzettségek valamelyikének megléte: 

 • Sport szakmai végzettség: bármilyen államilag elismert (OKJ-s vagy egyetemi/főiskolai) sportszakmai végzettség, illetve bármilyen egyéb felsőfokú (BSc vagy MSc) sporttudományos végzettség (pl. humánkineziológus, testnevelő, gyógytestnevelő, rekreációszervező-egészségfejlesztő stb.). 
 • Bármilyen felsőfokú (egyetemi vagy főiskolai, BSc vagy MSc) egészségügyi végzettség
 • AMM terapeuta és gyógymasszőr végzettség
 • sikeres vizsga esetén a sport szakmai vagy sporttudományos végzettséggel rendelkező szakemberek, gyógytornászok és AMM terapeuták "Sportrehabilitációs tréner" igazolást kapnak
 • sikeres vizsga esetén a felsőfokú egészségügyi végzettséggel rendelkező szakemberek és a gyógymasszőrök "Sportrehabilitációs szakember" igazolást kapnak

A képzés tematikája:

 •   I. modul: Általános rekondicionálás, azaz a szenzomotoros testtartásjavítás és mozgásfejlesztés
  • Elmélet
   • A mozgásszervi betegségek kialakulásának mechanizmusa
   • Mi az az bizonyítékokon alapuló orvoslás (EBM)?
   • Mit mond az EBM a degeneratív mozgásszervi betegségekről?
   • Paradigmaváltás a sportfizioterápiában – rekondicionálás, a teljesítményen alapuló rehabilitációs modell
   • A kognitív funkcionális rekondicionálás
   • Tévhitek a fitness/rehabilitáció „iparágban”
   • Mobilitás = rugalmasság és stabilitás harmóniája
    • neuromuszkuláris alapok
    • fasciaelmélet a sportban és a mozgásterápiában
  • Gyakorlat
   • Állapotfelmérés
    • megfigyelés
    • anamnézis
    • listening teszt
    • testtartáselemzés
    • légzésminta tesztelése
    • a mobilitás tesztelése (rugalmassági és stabilitástesztek)
   • a szöveti mobilizáció
    • SMR
    • dinamikus gyakorlatok
    • izomhossz növelés + fascia tonizálás
    • ellenállásos nyújtás
    • flossing
   • Szenzomotoros testtartásjavítás és mozgásfejlesztés
    • praktikus tanácsok
    • a rugalmasság fejlesztése
    • a stabilitás fejlesztése
 • II. modul: A motoros képességek általános és célzott fejlesztése

  • Elmélet
   • A motoros képességek és fejlesztésük
   • Adaptáció az edzés hatására
   • a motoros képességek fejlesztésének alapelvei
   • edzéstervezés
  • Gyakorlat
   • Funkcionális tesztelés
   • Eszköz nélküli és saját testsúlyos gyakorlatok
   • Eszközös gyakorlatok (súlyzó, rúd, gumikötél, kettlebell, medicinlabda, nagylabda, edzőheveder, agility létra stb.)
 • III. modul: Célzott rekondicionálás, azaz a konkrét szöveti sérülés rehabilitációja

  • Gyakorlat
   • rehabilitáció testtájanként
    • anatómia, kórélettan, az adott régió vizsgálata 
     • A nyaki gerinc
     • A gerinc
     • A vállöv
     • A könyök
     • A csukló
     • A medence és a csípő
     • A térdízület
     • A boka és a láb
    • A rehabilitációs tréning felépítése 
     • A nyaki gerinc
     • A gerinc
     • A vállöv
     • A könyök
     • A csukló
     • A medence és a csípő
     • A térdízület
     • A boka és a láb
    • Modern műszeres állapotfelmérő és rehabilitációs eljárások a gyakorlatban (gerincegér, lökéshullám, lézer, ultrahang, elektroterápia stb.)

Vizsga:

 • Elméleti rész: 50 kérdésből álló teszt (40 feleletválasztós és 10 kifejtős kérdés)
 • Gyakorlati rész: egy adott panaszra rehabilitációs tréningterv összeállítása és prezentálása

Egyéb tudnivalók

Kérjük, jelentkezés előtt szíveskedjen figyelembe venni, hogy a képzés során modulonként az órák maximum 30 százalékáról lehet hiányozni! Amennyiben a hiányzások száma meghaladja a maximálisan előírt mennyiséget, a hallgató nem folytathatja tanulmányait!

Javasoljuk, hogy a gyakorlatok kényelmes végrehajtása érdekében sportruhában jöjjenek, és fürdőruhát/sportmelltartót (az urak rövid sportnadrágot) is hozzanak magukkal!

Sportrehabilitációs tréner (E-001968/2019/B001) felnőttképzés statisztikai adatok

Bejelentkezés vagy Regisztráció

 

 

Weboldalunk az oldal működése és a felhasználói élmény javítása érdekében sütiket használ (cookie), ahogy minden korszerű weboldal. Itt engedélyezheti vagy letilthatja a sütik használatát. Kérjük, vegye figyelembe, hogy a sütik tiltásával bizonyos funkciók nem vagy nem megfelelően fognak működni!