Menu

Cart

Sportrehabilitációs tréner

Magyarországon az egyetlen államilag elfogadott végzettséget nyújtó sportrehabilitációs tréner képzés!

Képzésünk akkreditált, államilag elfogadott végzettséget nyújt és sportrehabilitációs tréneri munkakör betöltésére jogosít. A képzés felnőttképzési engedélyszáma: E-001968/2019/B001

Megtelt
2022. április 8. - 2022. július 8., Budapest
Feövenyessy Medical Fitness Akadémia, 1117 Budapest, Nádorliget u. 7/B
300gym, 1223 Budapest, Terv u. 1.
Jelentkezés
2022. szeptember 9. - 2022. december 16., Budapest
Feövenyessy Medical Fitness Akadémia, 1117 Budapest, Nádorliget u. 7/B
300gym, 1223 Budapest, Terv u. 1.

Magyarországon a prevenciós és rehabilitációs ismeretekkel rendelkező sportszakember ma még ritka, mint a fehér holló, ugyanakkor – amint azt a nemzetközi trendek és tapasztalatok mutatják –  hazánkban is égető szükség van arra, hogy a kórházakban, szakrendelőkben, edzőtermekben és sportklubokban egyre több magasan kvalifikált szakember álljon a páciensek/vendégek rendelkezésére. Sokat dolgoztunk azon, hogy a sportrehabilitációs tréneri végzettség Magyarországon is elismertté váljon és büszkék vagyunk arra, hogy sikerültsmile! Sportrehabilitációs tréner képzésünket akkreditálták, tehát államilag elismert "sportrehabilitációs tréner" végzettséget nyújt és "sportrehabilitációs tréner" munkakör betöltésére jogosít!

S, hogy pontosan mi a sportrehabilitációs tréner feladata? A sérült sportoló (legyen akár hobbi-, akár élsportoló) rehabilitációja a bizonyítékokon alapuló medicina (EBM) eredményeire, illetve a tapasztalaton alapuló bizonyítékokra (best practices) épülő igen összetett folyamat, amely magába foglalja a komplex mozgásszervi és sport állapotfelmérést, a hétköznapi és a sport ártalmak és sérülések megelőzését, ezek ellátását, valamint a hatékony prevenciós és rehabilitációs program megtervezését és levezetését. A sportrehabilitációs tréner szerepe az, hogy – szükség szerint együttműködve a kezelőorvossal vagy gyógytornásszal – a prevenció és rehabilitáció folyamatát megtervezze, végigkísérje és irányítsa, azaz visszavezesse a sportolót vagy a hétköznapi embert a mindennapi életbe és/vagy az edzésfolyamatba. Hatalmas feladat és óriási felelősség, amelyhez széles körű és mély, naprakész ismeretekre van szükség az anatómia, az élettan, a sporttáplálkozás, a biomechanika, az edzéstan, a kórélettan, a prevenció, a rehabilitáció, sőt, érintőlegesen a pszichológia területén is. Célunk az, hogy segítsünk kitölteni a kereslet és kínálat közti űrt, és olyan szakembereket képezzünk, akik átfogó és mély tudással rendelkeznek, és képesek arra, hogy hatékony programot dolgozzanak ki a mozgásszervi betegségek és a sportsérülések megelőzésére és szakszerű rehabilitációjára, legyen szó akár hobbi-, akár élsportolóról.

Nézz bele a jegyzetbe!Címszavakban arról, hogy mire számíthat a résztvevő a képzésen

 • államilag elismert Sportrehabilitációs tréner végzettség
 • 120+24 óra (15+3 nap, azaz összesen 18 nap), amelyből 72 óra színtiszta gyakorlat
 • 7 oktató – a magas szakmai színvonal biztosítása érdekében a prevenció és rehabilitáció különféle részterületeit mindig az adott témakörben leginkább jártas szakember mutatja be
 • 500 oldalas tankönyv, amely a képzés teljes elméleti és gyakorlati anyagát tartalmazza olvasmányosan (NEM prezentációs formában), képekkel, gyakorlatokkal és nemzetközi kutatási eredményekkel gazdagon illusztrálva
 • + ingyenes részvétel egy Kinesiology-taping/Sporttaping alapképzésen (amennyiben a hallgató még nem végezte el a képzést)

A képzés

 • az alapoktól indulva öleli fel a sport- és mozgásszervi prevenció és rehabilitáció szinte minden létező területét, mély, megalapozott és biztos szakmai tudást nyújtva a résztvevőknek
 • a legfrissebb nemzetközi kutatások eredményein alapul, ötvözi a bizonyítékokon alapuló medicina (EBM) irányelveit a legjobb gyakorlatokkal (best practices)
 • a modern fasciális szemléletre épül

A képzés tartalma röviden

A tantermi képzés előtt a hallgató e-learning leckék formájában megkapja az általános anatómiai és élettani/sportélettani tananyagot otthoni felkészülés céljából.

Az első hétvégén megvizsgáljuk a degeneratív mozgásszervi betegségek kialakulásának mechanizmusát, majd bepillantást nyerünk (sport)táplálkozás alapjaiba, ezt követően megismerkedünk a fascia elmélettel, végül átismételjük a biomechanikai és terhelésélettani alapismereteket.

A második hétvége az állapotfelmérésről és a prevencióról szól. Mind elméletben, mind gyakorlatban megnézzük, hogyan végezzünk komplex mozgásszervi és sport állapotfelmérést, hogyan állítsuk össze az injury-risk (sérülésveszély) profilt, és hogyan dolgozzuk ki a sport- illetve hétköznapi életre is kiterjedő prevenciós protokollt.

A harmadik hétvégén megismerkedünk a modern rehabilitációs szemlélettel (kognitív funkcionális rekondicionálás), a RICE és a METH modellel, az egyes szövetek élettanával, a különféle sérülésekkel és ezek speciális rehabilitációjának alapelveivel. Ezen felül elsajátítjuk a sport elsősegély elméletét és gyakorlatát, valamint sorra vesszük és megtanuljuk az egyes modern mobilizációs technikákat (kinesiology-tape, flossing, SMR, trakció, PNF, PIR).

A negyedik hétvégén az egyes testtájakra – nyaki gerinc, háti és ágyéki gerinc, vállöv, könyök, csukló – koncentrálunk. Végtagról-végtagra, ízületről-ízületre haladva megismerkedünk az adott terület anatómiájával, a leggyakoribb betegségekkel/sérülésekkel, a különféle speciális állapotfelmérő tesztekkel, vizsgálatokkal, végül a célzott rehabilitációs tréning felépítésének mikéntjével.

Az ötödik hétvége első két napján a medence és csípő, térd, boka és láb anatómiáját, kórélettanát, az állapotfelmérést, a különféle speciális vizsgálatok/tesztek kivitelezését, illetve az adott terület specifikus rehabilitációs tréningjének alapelveit sajátítjuk el, majd a fasciális sérülések rehabilitációjával ismerkedünk meg a gyakorlatban is.

A képzést két teljes gyakorlati nappal zárjuk. Az első nap megismerkedünk a különféle modern fizikoterápiás eszközökkel (lökéshullám terápia, lézer, krioterápia, ultrahang stb.), majd a rehabilitációs tréningtervezést gyakoroljuk közösen. Az utolsó napon végignézzük a teljes rehabilitációs folyamatot az állapotfelméréstől a rehabilitációs tréningprogram összeállításán át az egyes rehabilitációs programok levezetéséig, mindezt természetesen a gyakorlatban.

Oktatók: Feövenyessy Krisztina, Vladár Anna, Borsos Balázs, Kálmán Melinda, Németh Olga, illetve Dr. Osváth Péter (a Testnevelési Egyetem Egészségtudományi és Sportorvosi Tanszékének docense) és Nagy Réka (gyógytornász, funkcionális táplálkozás- és hormonegyensúly tanácsadó)

Részvételi díj: 360.000 Ft (20.000 Ft/nap), amely tartalmazza a képzés teljes elméleti és gyakorlati anyagát tartalmazó tankönyv, a magyar nyelvű oklevél, a gyakorlati nap és a vizsga árát is (az esetleges pótvizsga díja 20 ezer forint). A képzés során semmilyen egyéb költség nem merül fel.

A részvételi díj négy részletben is fizethető az alábbi ütemezés szerint: jelentkezéskor előlegként 100.000 Ft, szeptember elsejéig 100 ezer forint, október elsejéig 80 ezer forint, november elsejéig 80 ezer forint.

Elméleti órák száma: 47,5
Gyakorlati órák száma:
72,5 + 16
A szakmai továbbképzés menete
: lásd az oldal aljára görgetve
Létszám: max. 25 fő

Helyszínek:

 • Feövenyessy Medical Fitness Akadémia, 1117 Budapest, Nádorliget u. 7./B.
 • 300GYM, 1223 Budapest, Terv u. 1.

Időpontok:

1. hétvége: 2022.szeptember 9-10-11. péntek-vasárnap (3 nap) 9:30 -18:00
2. hétvége: 2022. szeptember 23-24-25. péntek -vasárnap (3 nap), 3. nap fakultatív
3. hétvége: 2022. október 7-8-9. péntek-vasárnap (3 nap) 9:30 -18:00
4. hétvége: 2022.október 21-22-23. péntek-vasárnap (3 nap) 9:30 -18:00
5. hétvége: 2022. november 4-5-6. péntek-vasárnap (3 nap) 9:30-18:00
6. hétvége: 2022. november 18-19-20. péntek-szombat-vasárnap (3 nap) 9:30-18:00, 2. és 3. nap fakultatív
Vizsga: 2022. december 16. péntek 9:30-18:00

Tanúsítvány: A sikeres elméleti és gyakorlati vizsgát követően hallgatóink államilag elismert sportrehabilitációs tréneri tanúsítványt kapnak.

A jelentkezés feltétele az alábbi szakmai végzettségek valamelyikének megléte: 

 • Sport szakmai végzettség: Személyi edző 55 813 01 (illetve 52 813 01), Csoportos fitness instruktor 51 813 02, Fitness instruktor 51 813 03, Aqua tréner: 51 813 01, Sportedző (a sportág megjelölésével) 54 813 02 (illetve 52 813 01 és 52 8962 01), Fitness-wellness instruktor 54 813 01, illetve bármilyen egyéb felsőfokú (BSc vagy MSc) sporttudományos végzettség (pl. humánkineziológus, testnevelő, gyógytestnevelő, rekreációszervező-egészségfejlesztő stb.). 
 • Egészségügyi végzettség: sportorvos, ortopéd orvos, reumatológus, gyógytornász (egyéb felsőfokú egészségügyi végzettség esetén kérjük, legyen kedves egyedi elbírálást kérni!)
 • A képzésen AMM terapeuták is részt vehetnek, amennyiben hivatalosan, írásban igazolni tudnak minimum 2 éves, sportegyesületnél, sportcsapatnál vagy sportolók mellett megszerzett szakmai tapasztalatot

A képzés menete és tematikája:

 • E-LEARNING: anatómiai és élettani alapok
 • Első hétvége (péntek, szombat, vasárnap)
  • Elméleti alapozó modul
   • A degeneratív mozgásszervi megbetegedések és a sport
   • Fasciaelmélet a sportban és a mozgásterápiában
   • Biomechanika, terhelésélettani felmérések
   • A fizikai erőnlét egyes összetevői, mérésük és fejlesztésük
   • Edzéstani alapok
    • Edzéstervezés, az edzés felépítése
    • Speciális tréningformák (cross-education, plyometrikus tréning, okklúziós tréning stb.)
 • Második hétvége (péntek, szombat, vasárnap)
  • Állapotfelmérés modul
   • A komplex (sport)mozgásszervi állapotfelmérés
    • Megfigyelés
    • Anamnézis
    • Listening-teszt
    • Testtartáselemzés
    • Funkcionális rugalmassági és mozgásminta tesztek
    • Funkcionális stabilitás tesztek
   • Specifikus állapotfelmérés a versenysportban
    • Tipikus sportsérülési minták betegvizsgálata és orvosi diagnosztikája – Vendégelőadó: Dr. Osváth Péter, a Testnevelési Egyetem Egészségtudományi és Sportorvosi Tanszékének docense
    • A hazai sportorvosi állapotfelmérés protokoll
    • A sportolói profil összeállítása
    • Az injury-risk (sérülésveszély) profil
 • Harmadik hétvége (péntek, szombat, vasárnap)
  • Prevenció modul
   • Prevenció a hétköznapokban
   • Prevenció a sportban – a prevenciós modell
    • A sportsérülések kialakulásának mechanizmusa
    • A prevenciós protokoll
    • A kognitív funkcionális rekondicionálás mint prevenciós modell
  • Rehabilitáció modul
   • Paradigmaváltás a sportfizioterápiában – rekondicionálás, a teljesítményen alapuló rehabilitációs modell
   • A sportsérülések patológiája
    • A rehabilitációs tréner szerepe és kompetenciája az egyes sportsérülések ellátásában
    • RICE vagy METH modell?
    • A szövetek élettana, sebgyógyulás, sérülésfajták és a rehabilitáció általános menete az egyes szöveti sérülések esetében
    • Elsősegély a sportban
   • Mobilizációs technikák a sportrehabilitációban
    • A hatékony mobilizáció alapelvei
    • Az egyes mobilizációs technikák
     • Flossing
     • Kinesio-tape
     • Self-myofascia release
     • Trakció
     • Rigid tape
     • Proprioceptív neuromuszkuláris facilitáció (PNF)
     • Postisometrikus relaxáció (PIR)
     • Manuális technikák (csak elméletben)
      • Triggerpont kezelés
      • Hegkezelés
      • Köpölyözés
    • A sportrehabilitáció általános menete és jellemzői
 • Negyedik hétvége (péntek, szombat, vasárnap)
  • Rehabilitáció modul
   • Rehabilitáció testtájanként – anatómia, kórélettan, az adott régió vizsgálata és a rehabilitációs tréning felépítése
    • A nyaki gerinc
    • A gerinc
    • A vállöv
    • A könyök
    • A csukló
 • Ötödik hétvége (péntek, szombat, vasárnap)
  • Rehabilitáció modul
   • Rehabilitáció testtájanként – anatómia, kórélettan, az adott régió vizsgálata és a rehabilitációs tréning felépítése
    • A medence és a csípő
    • A térdízület
    • A boka és a láb
   • Gyakorlás
    • modern műszeres állapotfelmérő és rehabilitációs eljárások a gyakorlatban (gerincegér, lökéshullám, lézer, ultrahang, elektroterápia)
    • komplex mozgásszervi állapotfelmérés gyakorlat
    • rehabilitációs tréningtervezés gyakorlat
   • fasciális struktúrák célzott rehabilitációja
 • Hatodik hétvége (péntek, szombat)
  • Rehabilitáció modul
   • műszeres rehabilitáció
   • rehabilitációs tréningtervezés a gyakorlatban

Vizsga:

 • Elméleti rész: 50 kérdésből álló teszt (40 feleletválasztós és 10 kifejtős kérdés), amelyen összesen 130 pont érhető el, 60%-tól megfelelt a hallgató.
 • Gyakorlati rész: egy adott panaszra rehabilitációs tréningterv összeállítása és prezentálása

Modulok felosztása:

 • 1. modul: Elméleti alapozó modul (1-3. képzési nap)
 • 2. modul: Állapotfelmérés modul (4-5. képzési nap, 6. képzési nap fakultatív)
 • 3. modul: Prevenció modul (7. képzési nap)
 • 4. modul: Rehabilitáció modul (8-15. képzési nap)
 • 5. modul: Rehabilitáció a gyakorlatban (16-17. képzési nap, 17. képzési nap fakultatív)

Egyéb tudnivalók

Kérjük, jelentkezés előtt szíveskedjen figyelembe venni, hogy a képzés során modulonként az órák maximum 30 százalékáról lehet hiányozni! Amennyiben a hiányzások száma meghaladja a maximálisan előírt mennyiséget, a hallgató nem folytathatja tanulmányait!

Javasoljuk, hogy a gyakorlatok kényelmes végrehajtása érdekében sportruhában jöjjenek, és fürdőruhát/sportmelltartót (az urak rövid sportnadrágot) is hozzanak magukkal!

Sportrehabilitációs tréner (E-001968/2019/B001) felnőttképzés statisztikai adatok

Bejelentkezés vagy Regisztráció

 

 

Weboldalunk az oldal működése és a felhasználói élmény javítása érdekében sütiket használ (cookie), ahogy minden korszerű weboldal. Itt engedélyezheti vagy letilthatja a sütik használatát. Kérjük, vegye figyelembe, hogy a sütik tiltásával bizonyos funkciók nem vagy nem megfelelően fognak működni!