Menu
Cart

Legfrissebb blogbejegyzéseink

Alapozó szakmai továbbképzéseink

Mozgásszervi anatómia és kórélettan – alapozó képzés Mozgásszervi állapotfelmérés - mozgássztereotípia vizsgálatok, funkcionális- és izomtesztek
Fasciaelmélet, fasciális szemléletű állapotfelmérés és mozgásminta-elemzés 
Képalkotó vizsgálatok (CT, MR, RTG és UH), leletértelmezés workshop

Tematikus szakmai továbbképzéseink

Manuális kezelések

A lumbális és thoracalis gerinc manuális kezelési technikái Filippo Mechellivel Nyirokmasszázs I. és II. modul
Triggerpont terápia és fascia lazító technikák Hegkezelés

Mozgásterápiák

Funkcionális tréner (Blended learning) Gerinctréner (Szenzomotoros gerinctréning)
SZTM Kids - szenzomotoros testtartásjavítás és mozgásfejlesztés gyermekkorban Mozgásfejlesztés és stabilizációs tréning (core-tréning) fitneszeszközökkel - rezgőbot, csúszókorong, balance board, dinamikus egyensúlypárna Modern mobilizációs technikák és protokollok
Modern mobilizációs technikák és protokollok  Funkcionális Fascia Tréning SMR (self myofascial release) a sport- és mozgásszervi rehabilitációban

Eszközös terápiák

Kinesiology-taping/Sporttaping alap Kinesiology-taping/Sporttaping haladó "Kinesiology-taping kismamáknak" workshop
Flossing terápia a mozgásszervi problémák és sportsérülések rehabilitációjában NRX® - Dinamikus ízületstabilizálás és korrekció
EMMT – eszközös myofascia mobilizációs terápia Köpölyözés mint modern mobilizációs technika

Sportrehabilitáció

Sportprevenció és -rehabilitáció (prevenciós és rehabilitációs tréner)

FMFA Webáruház

A kinesio-tape/kineziológiai szalag/kinezio-tape

A kineziológiai-szalagról

A kineziológiai-szalagot és hatását a mai napig bizonyos fokú misztérium övezi, és sajnos a szalag használatával kapcsolatos – igen kevés – kutatás hitelessége és eredményei is megkérdőjelezhetőek.  Talán az lehet a magyarázat e bizonytalanságra, hogy igen nehéz a tudományos kritériumoknak és rendkívül szigorú előírásoknak megfelelve igazolni egy minden szempontból szelíd és természetes módszer hatását. Egy azonban bizonyos. A tape a legtöbb mozgásszervi megbetegedés esetében kivételesen hatékony kiegészítő terápiának bizonyul, a sportolók számára pedig gyakran maga a megváltás, még akkor is, ha ma még nem tudunk minden esetben pontos magyarázatot adni a hatásmechanizmusra. Nem csoda, hogy világszerte egyre több gyógytornász és gyógymasszőr alkalmaz tape-et a kezelés során, és egyre kevesebb olyan sportolót látni, aki nem visel színes szalagokat a testén.

A kinesio-tape technika rövid története

A kinesio-tape-et a '70-es évek derekán a japán származású Kenzo Kase orvos kiropraktőr fejlesztette ki az addig merev ragasztószalagokkal, kötésekkel rögzített izmok, ízületek, végtagok gyógykezelésének forradalmi alternatívájaként. A rigid kötések ugyanis jelentősen akadályozzák a sérült testrész mozgását, lassítva mind a gyógyulás, mind a rehabilitáció idejét, az egyéb kényelmetlenségekről nem is beszélve. Az emberi bőrhöz hasonló erősségű, hosszirányban rugalmas, mozgékony pamutszalagok azonban anélkül rögzítik a sérült izmokat, ízületeket, hogy jelentősen korlátoznák azok szabad mozgását, így lényegesen felgyorsulhat az ízületi és izomproblémák gyógyulási ideje. Dr. Kenzo Kase 1979-ben szabadalmaztatta a kinesio-taping eljárást.

A szivárvány minden színében tündöklő, a test különböző részeire ragasztott szalagok a 2008-as olimpián tűntek fel először a nagy nyilvánosság előtt, jelentős fejfájást okozva a szervezőknek. Hosszas és igen heves tárgyalások indultak arról, vajon doppingszernek minősül-e a tapasz. Végül felmentést nyert minden vád alól, így a 2012-es olimpián már a sportolók közel egyharmada viselt kinesio-tape-et, azaz kineziológiai-szalagot, tapaszt.

 

Mi is az a tape?

A tape egy vékony, rugalmas pamutszalag akril ragasztóval ellátva, így latex-érzékenységgel küzdők is bátran használhatják. Mentes a kémiai hatóanyagoktól, ennek ellenére képes arra, hogy rövid időn belül, mellékhatások nélkül csökkentse a fájdalmat és a mozgáskorlátozottságot. Bőrbarát, lég- és vízáteresztő, mintegy második bőrként funkcionál.

Hogyan hat a tape?

Az általánosan elfogadott elmélet szerint a különleges technikával felragasztott szalag hatására a bőr és a bőr alatti szövetek fellazulnak, intenzívebbé válik a vér- és a nyirokkeringés, enyhül a fájdalomérzékelő receptorokra nehezedő nyomás. Stabilizálja az izmokat, ízületeket, megakadályozza az izomgörcsök kialakulását, csökkenti a sérült szövetek terhelését és a gyulladások kialakulásának valószínűségét. Valójában egyelőre nem ismerjük pontosan a szalag hatásmechanizmusát. Igen kevés, és nem is feltétlenül hiteles kutatási adat áll csupán rendelkezésünkre.

Az általános elfogadott alapelvek:

-          csökkenti a fájdalomérzékelő receptorokra nehezedő nyomást

-          javítja a vér- és nyirokkeringés hatékonyságát, azaz gyorsabb szöveti regenerációhoz vezet

-          stabilizálja az izmokat, szalagokat, ízületeket

-          csökkenti a sérült szövetek terhelését

-          aktiválja a fájdalomcsillapító neuronokat (idegsejteket)

-          javítja a mozgás hatékonyságát azáltal, hogy támogatja a proprioceptorok munkáját

Ki kezelhet tape-pel?

A közhiedelemmel ellentétben egyetlen tape-tanfolyam elvégzése sem jogosít fel önmagában arra, hogy embereket hivatásszerűen kezeljünk, tehát a kinesiology-taping nem önálló szakma. Nem véletlen a szigor, ahhoz, hogy a terápia valóban hatékony legyen, komoly anatómiai ismeretekre van szükség. Tudnunk kell, hogy valójában mi okozza a panaszt, ismernünk kell az adott terület anatómiáját, végül a megfelelő technikával kell felragasztanunk a szalagot. Ahhoz tehát, hogy a saját családunkon, ismerőseinken kívül hivatásszerűen is kezelhessünk embereket, szükség van az alábbi végzettségek egyikére:

  • egészségügyi szakképesítéssel rendelkezők (orvosok, gyógytornászok, természetgyógyászok, gyógymasszőrök, védőnők stb.)
  • sportvégzettséggel rendelkezők (humánkineziológusok, edzők, testnevelők, alapfeltétel a funkcionális anatómia ismerete)

Mikor érdemes tape-et alkalmazni?

A kinesiology tape a mozgásszervi problémák kezelésének egyik leghatékonyabb kiegészítő eszköze. Alkalmazható többek közt sportsérülések, ficamok, húzódások, túlfeszült, görcsös izmok, korlátozott ízületi mozgások, derék-, hát-, nyak- és fejfájások, gyulladásos tünetek, például tenisz- és golfkönyök, gerincferdülés, idegbántalmak kezelésére, tartásjavításra, valamint a mozgásszervi műtéteket követő rehabilitáció során.

Kontra indikációk

-          ha nincs vagy nem egyértelmű a diagnózis

-          nagyon súlyos akut sérülés esetén

-          ha a sérült terület gyulladásban van és/vagy extrém módon megduzzadt

-          sérült, égett bőrfelületen, nyílt sebeken

-          idős ember kifejezetten vékony, száraz, pergamen-szerű bőrén

-          érzékeny és kidudorodó anyajegyeken (egy kis csellel lehet)

-          trombózisveszély esetén

-          tumoros megbetegedések esetén SEHOL!

-          terhesség első 90 napjában hasra és deréktájra

-          ha a páciens allergiás a tape-re vagy a ragasztóra

Hol tudom megtanulni a tape használatát?

A legjobb helyen jár:) Akkreditált, kreditpontos egy napos képzéseinket az angliai SPORTTAPE Academy egyedüli magyarországi partnereként az akadémiával közösen indítjuk. A résztvevők a SPORTTAPE Academy angol nyelvű minősített tanúsítványát is kézhez kapják, amellyel nem csak Magyarországon, de Európa-szerte kezelhetnek tape-pel, amennyiben az adott országban az egészségügyi vagy sporttevékenység végzéséhez szükséges egyéb engedélyekkel rendelkeznek.

Kinesiology-taping képzési rendszerünkről

Kinesiology-taping képzési rendszerünk többszintű. Az 1 napos Kinesiology-taping/Sporttaping alapképzésen a leggyakoribb rehabilitációs és prevenciós ragasztási technikákat (izomlazítások, izom és ízület tehermentesítő ragasztások, ízületek stabilizálása, ödémák és haematomák kezelése illetve komplex rehabilitációs technikák) sajátíthatják el a résztvevők. Az alapképzés elvégzése önmagában is feljogosítja a terapeutát arra, hogy betegeket, sportolókat kezeljen kinesio-tape-pel. Azok, akik szeretnének továbbfejlődni és/vagy specializálódni, választhatnak az alábbi továbbképzések közül:

  • Szintén 1 napos haladó képzésünkön elsősorban a korrekciós technikákkal (pl. gerincferdülés, lúdtalp, bütyök, izomszakadások korrekciója stb.), illetve az összetettebb rehabilitációs ragasztásokkal ismerkedhetnek meg.
  • Speciális továbbképzésünket, a Dinamikus Sporttaping képzést elsősorban a sportolókkal foglalkozó szakembereknek – edzőknek, gyógytornászoknak, gyógy- és sportmasszőröknek – ajánljuk. A szintén 1 napos sport specifikus továbbképzésen a sportolók kinesztetikus és arthrokinematikai tudatosságát fejlesztő, a sportteljesítményt jelentősen javító ragasztási technikákat mutatjuk be a résztvevőknek.
  • Fél napos "Kinesiology-taping kismamáknak" workshopunkon a várandósság illetve a szoptatás időszakának megkönnyítését szolgáló ragasztási technikákat tanulhatnak a résztvevők (derék tehermentesítése, pocak megtámasztása, légzés megkönnyítése, ödémák, mellgyulladás stb.).
  • Szintén fél napos "Neuro-taping és belső szervi panaszok ragasztása" workshopunkon pedig a perifériás idegrendszer érintettsége miatt kialakuló leggyakoribb panaszokkal, illetve belső szervi panaszokkal (pl. bélműködés serkentése, hasfájás, vizelési- és menstruációs problémák stb.) és ezek rehabilitációs ragasztásával foglalkozunk.

Miért bennünket válasszon?

A tanítás/tanulás nálunk nem fejeződik be az oklevél kézhez vételével.  Zárt szakmai facebook csoportunkban a nálunk végzett terapeutáknak folyamatos, személyre szabott segítséget nyújtunk, illetve naprakészen tartjuk tudásukat a legfrissebb szakmai hírek rendszeres megosztásával. Háromhavonta ingyenes taping workshopokat tartunk, amelyeken a terapeuták feltehetik kérdéseiket, megoszthatják tapasztalataikat, sőt, akár beteget is hozhatnak magukkal, amennyiben elakadtak egy-egy ragasztással.

Iskolánkban arra tanítunk és ösztönzünk minden terapeutát, hogy nyitott elmével használja a szalagot, tape-elni ugyanis nem lehet kizárólag sablonok alapján. Minden egyes páciens esetében használnunk kell a szemünket, kezünket és az agyunkat, és magunknak kell megtalálnunk az adott panaszra leginkább megfelelő – akár egyedi – megoldást. Továbbképzéseinken elsajátíthatóak az alapelvek és az egyes alaptechnikák, így a terapeuta képessé válik arra, hogy a gyakorlatban továbbfejlessze, illetve az adott betegre és panaszra adaptálja a tanultakat. Mindebben oktatóink folyamatos segítséget, támogatást nyújtanak a képzések elvégzését követően is.

Bejelentkezés vagy Regisztráció

 

 

Weboldalunk az oldal működése és a felhasználói élmény javítása érdekében sütiket használ (cookie), ahogy minden korszerű weboldal. Itt engedélyezheti vagy letilthatja a sütik használatát. Kérjük, vegye figyelembe, hogy a sütik tiltásával bizonyos funkciók nem vagy nem megfelelően fognak működni!